pierniczki świąteczne
W garnku rozpuścić margarynę,miód i cukier i jak chcemy to kakao(nie doprowadzić do wrzenia)
Odstawić do wystudzenia.
Mąkę wymieszać z przyprawą do piernika,cynamonem i rozpuszczoną w małej ilości wody sodą.
Dodać jajka i wymieszać.
Zagnieść z wystudzoną margaryną z miodem.
Ciasto cienko rozwałkować i wykrawać pierniczki.
Piec w 180 stopniach 7-10 minut w zależności od grubości.
Pierniczki na początku są twardawe i chrupiące,jak chcemy żeby takie pozostały zamykamy je w szczelnym pojemniku,
jak chcemy żeby zmiękły zostawiamy odkryte.
Lukrujemy i dekorujemy wedle uznania.
SMACZNEGO
Składniki
mąka pszenna
1 kgmargaryna kostka
200 grammiód
1 szklankacukier puder
1.5 szklankisoda oczyszczona
2 łyżeczkijajka
2 sztukicynamon
1 łyżeczkaprzyprawa do piernika
1 opakowanie
Dodaj komentarz